Paradella

Rumex cristatus

Rumex cristatus és una paradella de mida molt gran, una herba perenne que sembla tropical i que viu als sòls humits i nitrogenats prop dels cursos d’aigua. S’assembla a la paradella crespa (Rumex crispus) i a la paradella conglomerada (Rumex conglomeratus), però se’n diferencia perquè R.cristatus és notablement més gran i a més perquè les seves fulles tenen limbe lleugerament ovat i en forma de cor a la base mentre que les de R.crispus són lanceolades i en forma de tascó a la base.

R.cristatus fa una gran tofa de fulles, cadascuna de 30-50 cm de longitud per 15-25 cm d’amplada, amb un pecíol ample, estriat i molt més curt que el limbe, i un limbe amb el nervi central ample i els secundaris formant inicialment un angle quasi recte amb el central i corbats endavant a l’acostar-se al marge suaument ondulat. Avançada la temporada, R.cristatus enlaira una inflorescència densa de la qual resulten nombrosos fruits secs integrats en 3 valves o excrescències triangulars.

R.cristatus és una planta originària d’Anatòlia i de la península dels Balcans, a la Mediterrània Oriental, que a les dècades recents s’ha anat escampant pel món arribant també a la península ibèrica. Està catalogada com a planta invasora en diverses llistes. A la comarca de Bages, hem observat R.cristatus a la vora del riu Calders, a Viladecavalls de Calders, d’on provenen les imatges.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]