Paradella

Rumex conglomeratus

La paradella o paradella conglomerada (Rumex conglomeratus) és una herba de la família poligonàcies característica dels sòls rics en nutrients i molt humits o temporalment inundats de les vores de rius, rieres, sèquies o basses.

La paradella viu uns pocs anys. A l’hivern resta una roseta de fulles basals peciolades, de limbe entre lanceolat i ovat d’uns 10×4 cm, més llarg que el pecíol, amb la base cordada, arrodonida o plana i el marge sovint sinuós (fotos 1ª i 2ª). El limbe té un nervi central ben marcat i nombrosos nervis secundaris arquejats i paral·lels entre ells que es ramifiquen i s’uneixen prop del marge formant un reticle. Molt sovint la paradella, i en particular aquestes fulles basals, pren un bell color grana. Avançada la temporada del centre de la roseta neix normalment una sola tija, a vegades més, fullosa i poc ramificada que pot arribar al metre d’alçada. Les fulles caulinars es disposen alternes, són progressivament menors i amb el pecíol més curt fins a acabar en bràctees sèssils de la inflorescència.

Les flors es disposen en verticils ben separats de la tija, els de posició més baixa a l’axil·la d’una bràctea, els més alts sense. Aquestes flors són anemòfiles, per tant gens vistoses però nombroses. Consten de 6 tèpals disposats en dos verticils, els 3 externs menors que els 3 interns o valves, 6 estams també en dos verticils de 3 i un pistil amb 3 estils. Les espècies de la família poligonàcies es distingeixen sobretot per caràcters del fruit en aqueni i de les valves que l’embolcallen. El fruit de la paradella és un aqueni en forma de tricúspide, mesura al voltant d’1,5 mm, té color bru rogenc fosc i cadascuna de les seves 3 valves ovades, d’uns 2,5-3,0 mm, té a la base un grànul d’1,0-1,5 mm.

La paradella és una planta comuna en llocs habitats, però poc coneguda al ser poc vistosa.
Sovint la paradella es veu atacada pel fong Puccinia phragmitis, de l’ordre de les uredinals. Llavors les fulles s’omplen de taques circulars abonyegades de color roig viu. En un estadi més tardà, Puccinia phragmitis infectarà al canyís (Phragmites australis) on deixarà una tinya negra, l’hoste al qual fa referència el nom científic del fong.

Parenta de la paradella (Rumex conglomeratus) és l’agrella (R.acetosa), de fulles sagitades, que havia estat conreada pel consum de les fulles un cop bullides. El nom d’agrella prové del punt agre de les fulles de les plantes de la família poligonàcies, a causa del contingut en àcid oxàlic.

[fotos Jordi Badia]