Caloplaca aurantia és un liquen de la família Teloschistaceae molt vistós pel seu color taronja viu i perquè pot recobrir extensament la superfície il·luminada de roques carbonatades, murs i teules, preferentment en ambients agrícoles.
Caloplaca és un gènere molt diversificat de líquens saxícoles de tal·lus crustaci. Moltes espècies de Caloplaca, entre elles C.aurantia, probablement la més abundosa al Bages, tenen el pigment parietina de color taronja, present també a Xanthoria parietina amb el qual es pot confondre.
Caloplaca aurantia té tal·lus lobulat amb el marge taronja intens i la franja immediatament interior clara. A la part central el tal·lus sol estar parcialment disgregat, malmès pel temps. A la part central on sí que es manté el tal·lus es formen apotecis circulars d’un taronja més fosc, del voltant d’1 mm de diàmetre. Però aquesta descripció macroscòpica lliga també amb d’altres espècies de Caloplaca a més de C.aurantia; la determinació segura a nivell específic requereix l’observació de caràcters microscòpics, en particular la mida i la forma de les espores.
Les lloses de roca carbonatada i porosa situades en llocs ben il·luminats no sotmesos al trepig, en àrees rurals amb aire net de contaminació, són l’hàbitat ideal de C.aurantia. Sovint es troba als murs de pedra seca que delimiten camins o aguanten feixes. Les imatges de C.aurantia són obtingudes en gresos calcaris a Camps (Fonollosa).
Caloplaca aurantia, sola o més sovint acompanyada d’altres espècies de líquens, converteix la superfície de cada roca en una pintura impressionista de colors vius i formes sinuoses, original i irrepetible, aconseguida després de dècades de creixement lent sense pertorbacions. Una construcció antiga guanya valor patrimonial si les seves pedres llueixen els colors de Caloplaca aurantia o de d’altres líquens.
[fotos Jordi Badia]