Xanthoria parietina

Xanthoria parietina

Xanthoria parietina és un liquen foliaci, de color groc ataronjat viu i forma vagament circular amb els marges lobats. Al centre del tal·lus apareixen, en forma de petit disc o copa oberta de color taronja més intens, els apotecis, els cossos fructífers del fong on es produeixen les ascòspores.

Xanthoria parietina creix principalment sobre les escorces de molts arbres, sobretot si aquesta és llisa, encara que també, com el seu nom indica, a les parets i teules de llocs una mica nitròfils, freqüentats pel bestiar. Malgrat el nom, cal considerar-lo com una espècie sobretot corticícola, de les escorces d’arbre. Pot fer recobriments extensos sobre els troncs, murs i teulades, als quals pinta de groc taronja llampant.

Xanthoria parietina és un liquen característic d’ambients rurals i agrícoles, comú, de creixement relativament ràpid, i un dels que millor resisteix la contaminació atmosfèrica.

A les imatges 1ª, 2ª i 3ª, Xanthoria parietina creix damunt d’escorces d’arbre, a les imatges 4ª i 5ª a la superfície de lloses de pedra a Camps (Fonollosa), on amb temps, tranquil·litat i aire net ha aconsegueix recobriments molt extensos.

[fotos Jordi Badia]