La blaveta del timó o de la farigola (Pseudophilotes panoptes) és una papallona diürna de la família Lycaenidae de mida petita, d’uns 2 cm d’envergadura alar. Viu del timó (Thymus vulgaris), tant les erugues que s’alimenten de les poncelles com els adults que xuclen el nèctar de les flors del timó. S’entén que les poblacions de la blaveta del timó estiguin lligades a aquesta planta i que els adults es vegin volar a l’abril i a la primera quinzena de maig, coincidint amb el màxim de floració del timó.
La blaveta del timó s’identifica per l’anvers de les ales blau als mascles i marró menys o menys blavís a les femelles, amb una taca discal negra sense cercle blanc a les ales anteriors tant als mascles com a les femelles, pel seu revers de les ales marró i ple de taques negres conspícues, aquestes encerclades de blanc, amb patró de distribució constant i sense les escates taronges que altres espècies de blavetes mostren a l’àrea submarginal, i per les fímbries del marge blanques i negres, en tauler d’escacs.
Una espècie molt semblant és Pseudophilotes baton que s’alimenta del serpoll (Thymus serpyllum) que viu als prats d’alta muntanya.
[fotos Esteve Roig]