La caparreta blanca (Ceroplastes sinensis) es una cotxinilla, un insecte de l’ordre hemípters i de la família Coccidae, que es fixa damunt dels nervis de les fulles i a les tiges verdes per xuclar la saba, sobretot dels cítrics i del llorer (Laurus nobilis). Com el seu adjectiu específic sinensis indica, la caparreta blanca és originària de Xina, però va arribar a la península ibèrica infectant els cítrics de la província de Castelló i actualment es troba arreu, també a la comarca de Bages.
La morfologia distorsionada cap a la vida paràsita de la caparreta blanca no s’identifica fàcilment amb la d’un insecte. La nimfa té un cos el·lipsoidal de 2-4 mm cobert d’una crosta de cera de color marró rogenc de la qual emergeixen 13 secrecions blanques de forma piramidal que li donen una forma estrellada. L’adult –a les imatges damunt de fulles de llorer- és de la mateixa mida però de forma ovalada, el color més clar i les secrecions escurçades; tot plegat d’aspecte entre el d’una paparra inflada i el d’una mini-patata que comença a grillar.
Tots els individus són femelles que es reprodueixen per partenogènesi, no hi ha mascles. Fa una sola generació a l’any. La femella adulta pon els sous sota la seva crosta cerosa. Quan mor, emergeixen les larves descendents, uns cuquets que es dispersen per l’arbre a partir d’estiu.
La caparreta blanca exsuda una melassa que afavoreix la presència de fongs, d’aquí que les fulles afectades fàcilment s’ennegreixin.
La caparreta blanca es combat amb insecticides que són efectius només contra les nimfes en els seus primers estadis, d’agost a desembre; en canvi, els adults en queden protegits per la seva cuirassa de cera.
[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]