L’embassament de la colònia Jorba o del Manganell és el segon en capacitat de la riera de Calders, darrere del llac de Navarcles.
La presa té 70 metres de longitud. Al seu darrere, la riera de Calders s’embassa uns 400 metres, just fins on hi ha una passera apta per a vehicles. La presa desvia aigua cap a la dreta per un canal que va a la fàbrica Jorba, promoguda per l’industrial Pere Jorba i Gassó, l’iniciador de la saga de comerciants Jorba que tingué el major exponent en els magatzems Jorba, a la plaça de Sant Domènec i al carrer de la Muralla, a Manresa. Les obres de construcció de la presa, el canal i la fàbrica tèxtil es realitzaren entre els anys 1892 i 1897. El salt aconseguit entre el canal i el punt més baix de la fàbrica és de 20 metres. Més tard, al 1920, s’instal·là una turbina per modernitzar la fàbrica de força merament hidràulica a hidroelèctrica. Abans de l’existència de la colònia fabril, el lloc era conegut amb el topònim de Viladecavalls de Calders.
Uns metres avall de la presa hi ha una altra passera, aquesta enlairada i apta només per a vianants, que substitueix a una anterior construïda mitjançant 3 arcs de ferro i que la riuada del 10.10.1994 s’endugué, juntament amb un monitor de la veïna casa de colònies El Xaloc.
Poc més avall, al punt on la vall sobtadament s’estreny i se situa la fàbrica, en un marc de roca dura hi ha un salt d’aigua natural i un gran toll al qual retorna també l’aigua prèviament desviada cap a la fàbrica.
Cal no confondre la presa i el canal de la colònia Jorba amb el canal de 5 km de recorregut i la central de Viladecavalls de Calders, construïts als inicis del segle XX pel mateix empresari per a l’obtenció d’energia hidroelèctrica. La central de Viladecavalls de Calders està situada poc més amunt d’on acaba l’embassament de la colònia Jorba.
[foto Jordi Badia]