Argentada de punts vermells

Fabriciana adippe

L’argentada de punts vermells (Fabriciana adippe [= Argynnis adippe]) és una espècie de nimfàlid que segueix el patró característic de color ataronjat amb venes i taques de color marró fosc a l’anvers d’ambdues ales i al revers de les anteriors, i que al revers de les ales posteriors té taques argentades en comptes de negres.

L’argentada de punts vermells (F.adippe) s’assembla moltíssim a F.niobe -una espècie molt rara a la Catalunya Central a menys que s’hagi confós sistemàticament amb F.adippe– i força a l’argentada comuna (Argynnis paphia) -aquesta sí, una espècie comuna que apareix a tots els itineraris del Catalan Butterfly Monitoring Scheme de la Catalunya Central.

La identificació de l’argentada de punts vermells per l’anvers és poc clara. L’argentada de punts vermells té la sèrie de taques negres submarginals en forma de punta de fletxa, mentre que a l’argentada comuna aquestes taques són més o menys circulars. A més, els mascles d’argentada de punts vermells -com el de la imatge- tenen 2 androconis -grup d’escates de color intens coincidint amb les glàndules productores de feromones- seguint les venes V2 i V3 de les ales anteriors, mentre que els mascles d’argentada comuna en tenen 4 a les posicions V2, V3, V4 i V5. Al revers, les ales posteriors mostren en posició submarginal la sèrie de cercles vermells amb un ocel argentat al centre, als quals es refereix el seu neologisme d’argentada de punts vermells, a més de diverses taques argentades o nacrades.

Les erugues d’argentada de punts vermells són de color marronós amb una línia dorsal blanca ressaltada a cada segment per una franja transversal negra, i tenen pues llargues i còniques de color clar. S’alimenten de violes (Viola sp.).

L’argentada de punts vermells sembla ser una espècie ben distribuïda per la Catalunya Central, però amb poblacions reduïdes.

[foto Jordi Badia]