Taquínid

Tachina praeceps

Tachina (Equinogaster) praeceps és una espècie de mosca de la família Tachinidae. La família Tachinidae és extensíssima, comprèn unes 10.000 espècies descrites. La seva característica més clara és el parell d’antenes formades cadascuna per 3 segments amples i una aresta fina que es ramifica de la base del segment últim.

Com d’altres espècies del gènere Tachina, T.praeceps és una mosca robusta, del voltant d’1 cm de longitud, amb l’abdomen ample de color mel, i amb setes o quetes negres, gruixudes i eriçades arreu del cos, més encara a l’extrem abdominal.

T.praeceps es diferencia amb dificultat d’altres espècies del gènere Tachina per la simultaneïtat dels trets morfològics següents: la banda medial negra del dors de l’abdomen és generalment estreta i discontínua; la part distal de l’abdomen sol tenir alguna marca blanca poc delimitada, vagament concèntrica; el tòrax té el dors ample, de color gris amb bandes longitudinals més fosques, i els laterals ataronjats; les ales són grisenques, parcialment opaques i amb un matís groc a la nervació; la cara i l’entorn dels ulls són gris clar; les potes són rosses excepte els fèmurs negres; els dos artells primers de les antenes són rossos mentre que el 3er és negre; i en posició intra-alar al mesonot -el 2on segment toràcic- té 2 quetes eriçades, no 3 com T.fera i T.magnicornis, les espècies que acumulen més citacions a la península ibèrica.

El gènere Tachina parasita erugues de papallones de la família Noctuidae, algunes de les quals s’alimenten de plantes cultivades. La femella de la mosca adulta pon els ous en un lloc on puguin trobar-se erugues de papallona. Després de l’eclosió, les larves de Tachina intenten topar amb una eruga de papallona; si ho aconsegueixen, li perforen el tegument i la devoren des de l’interior d’on emergiran transformades ja en pupa.

[foto Pere Moraleja]