Scopula submutata

Scopula submutata

Scopula submutata és una espècie d’arna, falena o papallona nocturna de la família Geometridae, com n’hi ha moltíssimes més.

L’adult de Scopula submutata mesura 18-26 mm d’envergadura alar. El seu color de fons és un blanc d’ivori sobre el qual s’imposa una pintura bigarrada de línies o franges sinusoidals d’ocre clar i marró fosc, i un puntejat atzarós fi de marró fosc. El patró de les línies i franges de color a les ales permet diferenciar Scopula submutata d’espècies properes. Scopula submutata té 4 punts amples o taques marró fosc, gairebé negre, a les costes de les ales anteriors, i una línia contínua marró fosc que perfila el marge extern d’ambdós parells d’ales, que comença fina i regular a l’àpex de les ales i segueix en una successió de fusos estrets que remarquen la venació. L’interior de les ales està travessat per 4 franges sinusoidals de color ocre vagament paral·leles i equidistants, que s’inicien als 4 punts amples de la costa i amb correspondència entre l’ala anterior i la posterior, i una altra franja marró fosc, més ampla però menys definida, en posició submarginal entre les franges ocres 3 i 4. Al volt de les ales hi ha un serrell de pilositat llarga en el qual domina el blanc d’ivori. Els ulls són foscos. El color de les antenes és una successió de cercles estrets blanc d’ivori i marró fosc.

Els adults de Scopula submutata són atrets per la llum, de manera que és una arna fàcil d’observar en ambients humanitzats.

L’eruga té la típica forma estreta i allargada de les erugues dels Geometridae. És de color verd grisenc amb una línia longitudinal ampla i blanca a cada costat. El color de l’eruga és críptic amb el de les fulles del timó (Thymus vulgaris), la planta de la qual s’alimenta més sovint.

[foto Jordi Badia]