Urbanització del polígon industrial Pont Nou II, a Manresa

A l’oest de la ciutat de Manresa, entre el Camí Vell de Rajadell, l’autovia C-25 o Eix Transversal, l’empresa Maxion Wheels -l’antiga Lemmerz– i l’actual polígon industrial del Pont Nou, va prenent forma l’ampliació de l’àrea industrial que es coneixerà com a polígon industrial del Pont Nou II. A banda de l’àrea industrial, el projecte constructiu inclou una nova avinguda que s’anomenarà avinguda de l’Esport i que anirà des de l’Eix Transversal fins a la rotonda de la plaça del Milcentenari, en paral·lel a la via de tren, substituint el Camí Vell de Rajadell i passant per darrere del pavelló Nou de bàsquet i de l’estadi municipal de futbol a la zona esportiva del Congost. L’àrea total involucrada és de 320.236 m2 (= 32 has), de la qual 179.323 m2 s’oferiran en parcel·les industrials.

Les imatges mostren 3 aspectes de la 1ª fase de les obres d’urbanització dels terrenys que realitzen les empreses Calaf Construccions i Hercal. En una 2ª fase caldrà soterrar les dues grans línies elèctriques que creuen aquesta zona i que fins ara l’han protegit de la urbanització. És previst que la urbanització del polígon del Pont Nou II quedi enllestida el primer trimestre del 2026.

La situació del futur polígon industrial Pont Nou II adjacent a l’actual polígon del Pont Nou I, ocupant terrenys periurbans qualificats d’industrials pel POUM de Manresa del 1997, i amb entrada i sortida directes a l’Eix Transversal sense haver d’entrar a la trama urbana sembla idònia. Aquests terrenys travessats per línies elèctriques i encerclats per l’Eix Transversal, la via de tren i el polígon del Pont Nou I havien quedat marginals, sense cap ús. La nova avinguda de l’Esport ha de donar servei per igual a les indústries del polígon Pont Nou actual, a les del futur Pont Nou II, i als esdeveniments esportius a la zona del Congost. El soterrament de les grans línies elèctriques ha de beneficiar les vistes. En conjunt, els aspectes positius a l’economia, a la mobilitat i a l’urbanisme que s’esperen del futur polígon industrial Pont Nou II pesen més a la balança que el sacrifici que significa l’ocupació de terreny lliure.

La imminent oferta de sòl industrial al polígon Pont Nou II a Manresa hauria de comportar la desaprovació de totes les iniciatives de modificació puntual urbanística per requalificar a ús industrial terrenys no urbanitzables que d’ara en endavant puguin sorgir a qualsevol població de les comarques de Bages i del Moianès.

[fotos Jordi Badia]