Estany del polígon Berenguer (Cabrianes, Sallent)

L’any 2024 ha vist néixer un nou estany a l’àrea humida de La Corbatera, el tercer en ordre de construcció que s’afegeix al pròpiament conegut com estany de La Corbatera del 1995 i al del Mas de La Sala del 2010. El nou estany, a diferència del altres dos, està situat a la riba esquerra o riba est del riu Llobregat, a l’extrem sud del sector industrial Berenguer II, prop del riu Llobregat i de l’EDAR Artés-Sallent, i a uns 500 metres de la carretera C-25, l’eix transversal de Catalunya. La zona industrial formada pels polígons Berenguer i Pla de Manyanes és al sud de Cabrianes, al municipi de Sallent.

L’estany neix com a bassa de laminació de les aigües pluvials recollides a la parcel·la que l’empresa Stradivarius ocupa al polígon Berenguer II, abans d’abocar-les al riu Llobregat. L’aigua embassada ocupa una distància de 85 metres en el seu transsecte més llarg, però la capacitat de la depressió excavada permet fins a 140 metres. La mineralització de l’aigua és molt feble. La colonització del nou estany per part de la fauna i la flora característiques dels aiguamolls ha començat d’immediat, amb la boga de fulla ampla (Typha latifolia) com a planta més notòria. La imatge és del 09.2024, uns mesos després de l’acabament de les obres. Per tant, a la funció pràctica de laminació de les aigües pluvials provinents d’una àrea extensa impermeabilitzada, el nou estany afegeix la renaturalització de l’espai i la creació de nou hàbitat aquàtic a la zona humida de La Corbatera. Aplaudim aquesta acció que incrementa la riquesa natural i l’encant d’aquesta àrea.

A l’entorn proper de l’estany s’han plantat roures de fulla petita (Quercus faginea) i freixes de fulla petita (Fraxinus angustifolia) que enllacen l’estany amb el bosc de ribera del Llobregat. Cal ressenyar que els roures plantats, a més de ressecs i amb poques possibilitats de supervivència, estan plens de la gal·la o cecidi ocasionat per l’himenòpter Andricus quercustozae, fins ara desconegut a la comarca de Bages.

El planejament ha estat redactat per l’oficina d’arquitectura i urbanisme FPA amb els arquitectes Ferran Pelegrina i Xavier Rico i per l’oficina ambiental Phragmites SL amb l’ambientòleg Josep Illa; el promotor de l’obra és Stradivarius España SA i la constructora principal Goa Invest SL; l’estany ha estat excavat per Exland SL i els arbres aportats i plantats per Catgrass Import SL.

[foto Jordi Badia]