La cassoleta murgolera (Peziza phyllogena [= Peziza badioconfusa] surt a la primavera, sovint en grupets, en marges i clarianes de bosc sense tenir un hàbitat definit. Fa cassoletes irregulars de 4-8 cm de diàmetre amb replecs i fissures fondes, de color bru uniforme exceptuant la base de la cara externa més pàl·lida i la vora que pot virar a un bru més fosc, violaci. La carn té un gruix d’1-2 mm –un gruix mitjà en el món de les cassoletes- i la seva consistència és cerosa i elàstica a la vegada. La cara interna i fèrtil és llisa, però l’externa granulosa, com s’aprecia bé a la imatge. No té peu, arrela directament al sòl per la base de la cassoleta.
El nom científic P.badioconfusa es refereix a que es confon amb P.badia, una espècie quasi idèntica llevat de caràcters microscòpics de les espores, però mentre que P.phyllogena (= P.badioconfusa) surt a la primavera, P.badia surt a la tardor. D’aquí que s’hagi reservat el nom popular català de cassoleta bruna per P.badia i assignat el nom de cassoleta murgolera a P.phyllogena que surt al mateix temps que les múrgoles.
La cassoleta murgolera es considera comestible, però no és apreciada.
[foto Florenci Vallès]