El garlandí o moreu (Tricholoma caligatum) és un bolet gros, de peu gruixut, que combina un particular color castany rogenc fosc amb el blanc. Quan és molt jove, les làmines queden cobertes per un vel adherit a mitja alçada del peu. Al créixer, el vel s’esquinça i el barret passa progressivament de rodó a convex i finalment pla. Per damunt, el barret té el color castany rogenc degut a esquames amples, exceptuant el volt que sol romandre blanc; per sota les làmines són blanques i denses. El peu sembla portar una màniga del mateix color fosc que el barret fins a mitja alçada on s’obre amb les restes del vel, i segueix més amunt blanc com les làmines. El garlandí fa una olor particular, com de perfum oriental o de canyella.
El garlandí viu a les pinedes, on se’l troba a la tardor. És comestible, però poc apreciat a causa de l’olor i el gust massa intensos. En canvi, l’espècie propera T.matsutake és un bolet característic de la cuina japonesa.
[fotos Jordi Badia]