El roure del torrent Fondo

El roure gran del torrent Fondo o de Les Torres és un magnífic exemplar de roure martinenc (Quercus pubescens) que es troba al vessant de la dreta del torrent, a uns 50 metres del torrent i 500 avall del mas de Les Torres, al municipi de Sant Joan de Vilatorrada. Destaca per la gran capçada esfèrica, sostinguda per branques llargues i gruixudes, i pel tronc de 78 cm de diàmetre mesurat a 1,30 m d’alçada el febrer del 2017. A l’haver crescut sense obstacles ni podes, el seu port està perfectament equilibrat malgrat la ramificació poc ordenada des de l’enforcadura en amunt característica de roures i alzines.

El roure gran del torrent Fondo s’ha fet visible al desbrossar la bardissa que l’envoltava i obrir el pas per la vora del torrent fins a l’aiguamoll de Les Torres. L’àrea compta amb rodals de roureda i altres roures grans, però cap d’ells tant com com el de les imatges.

El roure gran del torrent Fondo no sembla un arbre vell malgrat les seves mides, ni tampoc la història del lloc fa pensar que ho pugui ser. La roureda del torrent Fondo, i en particular el creixement vigorós del seu roure més gros, testimonien que la roureda de roure martinenc és el bosc potencial per excel·lència en aquesta zona fonda i fèrtil del Pla de Bages.

[fotos Jordi Badia]

  • Vegeu l’article Un roure, de Jordi Badia.