Les Torres, part nord (Sant Joan de Vilatorrada)

L’aiguamoll de Les Torres està situat a la part oest del Pla de Bages que s’inclina suament cap al riu Cardener, al terme de Sant Joan de Vilatorrada. Pren el nom del mas Les Torres de Bages i l’aigua del torrent Fondo. L’aiguamoll es forma per la confluència al torrent Fondo d’un altre torrentet de conca petita que baixa de Pineda de Bages i per les barreres que imposen dos grans talussos sobre els quals passa la via dels FGC de la línia Súria-Manresa, el de la via antiga ja fora de servei i el del tram de via nou construït al voltant del 1997 que enllaça amb la línia Sallent-Manresa.

Les imatges mostren la zona d’aiguamoll més extensa de Les Torres que queda situada al nord del llarg talús nou, la 1ª obtinguda al voltant de l’any 2000 quan hi havia làmina d’aigua i a la 2ª amb l’aiguamoll ja reblert i totalment ocupat pel canyissar.

L’aigua, havent creuat el talús nou a través d’un tub, torna a encalmar-se a la banda sud i no s’apressa fins després d’haver travessat el talús de la via antiga per un altre gran tub que, a més de l’aigua, permet el pas d’un sender i dels excursionistes.

[fotos Marc Vilarmau (1ª) i Jordi Badia (2ª)]