Font de la Pola, serra de L’Obac (Mura)

La font de la Pola neix al fons d’una llarga balma situada a l’oest del turó de la Pola, que es troba seguint el sender que enllaça els colls de Tres Creus i de Tanca, a la serra de L’Obac. Un dipòsit ben tancat amb aixeta, una cubeta per acumular aigua on solen haver-hi capgrossos de salamandra (Salamandra salamandra), les restes de paret per tancar un tram eixut de la balma i dues taules circulars d’obra humanitzen i fan més habitable el lloc.

La font de la Pola és el naixement del torrent de la Cansalada, a la capçalera de la riera de Matarrodona que s’ajuntarà amb la de Santa Creu i desembocarà al riu Llobregat al Pont de Vilomara.

Les fonts més cabaloses de la serra de L’Obac brollen a la base, als voltants de Mura i de Rellinars. La part alta és més eixuta, tanmateix hi brollen diverses fonts de cabal menor, molt oportunes per als excursionistes; la font Freda, la de la Portella, la de la Cort Fosca i la de Pola es compten entre les fonts més populars de la zona alta de la serra de L’Obac.

[fotos Jordi Badia]