La font del Rector (Mura)

La font del Rector brolla a la riba dreta del torrent d’Estenalles, entre els Caus de Mura -la surgència principal del torrent- i la seva confluència amb el torrent de Fontfreda per junts formar la riera de Nespres o de Mura, al terme de Mura, dins ja de l’àrea protegida pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munti i l’Obac. S’hi arriba des de Mura en una passejada agradable d’un quilòmetre que passa pel costat de l’ermita de Sant Antoni i remunta la riera pel seu marge dret, seguint camins fàcils i senyalitzats. Es pot continuar el sender prop d’un quilòmetre més, fins arribar als Caus.

La font del Rector està ben condicionada com a lloc de repòs i lleure. Té una paret de pedra que reté l’aigua i de la qual pengen capil·leres (Adiantum capillus-veneris), unes grades per seure i l’ombra de nogueres a l’estiu. Deu el seu nom a mossèn Lluís Costa, rector de la parròquia de Mura durant els anys 1977-1995, que la feu construir.

La imatge és presa el primer dia de l’any 2022, després d’un 2021 molt poc plujós. La font no és eixuta del tot, però l’aigua no raja pel broc.

[foto Jordi Badia]