Font dels Llops (Manresa)

La font dels Llops es troba al vessant costerut que enllaça els barris manresans de Sant Pau i de La Balconada, més amunt de l’antic camp de futbol de Sant Pau, al costat esquerre del torrent. El sender local de la font dels Llops guia l’itinerari que es pot iniciar a Sant Pau passant pel carrer que creua sota la via dels FGC, o bé a La Balconada baixant per la vora de la ronda exterior de Manresa (C-55) i prenent a 470 metres un trencall a la dreta.

El brollador de la font està arranjat amb bon gust i de manera senzilla amb una obra que porta la inscripció 1930, l’any que es va fer. Un gran plàtan, que no pot faltar a cap font tradicional del Bages, assenyala el lloc i dóna ombra a l’estiu.

Però, lamentablement, ja no raja aigua de la font dels Llops. La construcció de la ronda exterior de Manresa per reduir el trànsit de dins de la ciutat va estroncar la veta d’aigua de la font dels Llops. Aquest tram de la ronda de Manresa, des de Sant Pau a La Balconada, de pendent molt fort i el primer a ser construït, es va inaugurar l’any 1984. Abans d’aquesta data, la font dels Llops havia estat cabalosa; d’ella naixia el torrent de la font dels Llops i la font era coneguda i estimada per la gent que conreava els horts de les feixes sota La Balconada i un destí tradicional de les caminades. Actualment, l’aigua brolla més avall, al bell mig del torrent, al punt on s’havia instal·lat un petit dipòsit o safareig per retenir-la. Després de dècades de surgència d’aigua carregada de bicarbonat càlcic, el dipòsit més la inevitable brutícia característica dels torrents embardissats en llocs humanitzats han quedat englobats per travertins i estalactites de formes barroques.

Al segle XVIII, la Companyia de Jesús va construir el magnífic aqüeducte de la font dels Llops per portar l’aigua de la font dels Llops d’un vessant a l’altre i canalitzar-la cap a les terres de conreu que tenia a Sant Pau. L’aqüeducte consta de 4 esveltes arcades fetes de pedra escairada. L’aqüeducte es manté ben sencer, però en desús; amb la font eixuta, per l’estreta canal superior tampoc circula l’aigua.

Més encara, a Sant Pau la Companyia de Jesús va construir un gran dipòsit que emmagatzemava aquesta aigua. Actualment, el dipòsit s’omple amb aigua que ve d’un llarg ramal de la Séquia de Manresa que arriba pel nord, des del barri de la Sagrada Família.

Les imatges mostren l’antiga font dels Llops (fotos 1ª i 2ª), l’aqüeducte (foto 3ª) i el lloc del torrent de la font dels Llops on actualment brolla l’aigua (foto 4ª).

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]