La Resclosa dels Manresans, al riu Llobregat ben bé sota el castell de Balsareny, desvia un cabal aproximat d’1 m3/segon d’aigua cap a la Séquia de Manresa.
La Resclosa dels Manresans és medieval. Fou construïda al segle XIV sota l’empenta d’autoritats civils i emprenedors manresans, i en litigi amb l’autoritat eclesiàstica, encapçalada pel mal bisbe Galceran Sacosta que no permeté el pas de la Sèquia per terres del bisbat a Sallent, del qual es va derivar el miracle de la Llum i la reclusió del bisbe a Vic, l’actual capital de la diòcesi. La Séquia passa soterrada al seu tram inicial, immediat a la Resclosa dels Manresans. Poc després de sortir a la llum, a Balsareny, creua la vall del Mujal per l’aqüeducte de Santa Maria. I la Séquia va fent el seu camí planer de 26 km en total i només 10 metres de desnivell fins a l’estany de L’Agulla, els regadius de Viladordis i del Poal i la planta potabilitzadora de Manresa, des d’on l’aigua del Llobregat es distribueix a les llars. Des del segle XIV, la Resclosa dels Manresans desvia aigua del Llobregat cap a la Séquia que la transporta a la ciutat de Manresa, ¡i per molts anys que duri!
Al segle XVI, la Resclosa dels Manresans afectada per riuades va haver de ser reconstruïda. Originàriament de pedra i de fusta, al 1952 la part superior es va cobrir de formigó. Aquesta tardor del 2020 hi ha la previsió de realitzar-hi obres d’emergència de reforç de la base malmesa per la riuada del temporal Glòria, el gener d’aquest mateix any. [Vegeu la nota de la ICHN-Bages Sobre la Resclosa dels Manresans]
La Resclosa dels Manresans és en un tram especialment bell i natural del riu Llobregat on la vall és estreta, no hi ha fàbriques i el bosc de ribera creix esponerós amb verns a tocar de l’aigua. La verneda, que no s’allunya de vora l’aigua ni dels llocs més fondos, està sotmesa a les pertorbacions caòtiques de les riuades, i més ho estaria si més amunt, al Berguedà, el riu no estigués regulat pel pantà de La Baells. La verneda prospera a ambdues ribes i a la illeta fluvial que s’ha format sota la resclosa.
La làmina d’aigua que llisca pel pendent suau de la llarga Resclosa dels Manresans en l’escenari verd del bosc de ribera és tot un espectacle. Un observatori d’aus i cartells explicatius instal·lats pel Parc de la Séquia contribueixen a donar valor a l’indret, a la sensació de natura primigènia, d’indret tocat per una vareta màgica.
[fotos Jordi Badia (1ª) i Florenci Vallès (2ª)]