Pinassa (Pinassa de les 3 branques del turó del Malpàs)

El Pi o la Pinassa de les Tres Branques del Malpàs (Pinus nigra ssp.salzmanii) té 3 troncs gruixuts units per la base que s’enlairen drets i vigorosos per sostenir la capçada per damunt de l’alzinar. Ben amunt, els tres troncs a la vegada es vinclen lleugerament enfora per donar més amplitud i llum a la capçada. L’estampa és regular i harmoniosa, transmet vitalitat. La toponímia l’identifica també com les Tres Pinasses, però en realitat és un sol arbre que en val per tres.

El Pi de les Tres Branques es troba a l’interior del bosc, prop del coll situat a un centenar de metres a l’est del turó del Malpàs, al PN de Sant Llorenç del Munt i L’Obac, al terme de Mura. És fàcil trobar-la per la capçada que sobresurt del bosc. La Pinassa de les Tres Branques és un objectiu d’excursions que s’endinsen al Parc Natural des del Farell o Santa Creu de Palou, des del Puig de la Balma o des dels espais habilitats d’aparcament de coll d’Estenalles o de l’Alzina del Salari. No gaire lluny de la Pinassa de les Tres Branques del Malpàs hi ha els Pins Cargolats de l’Era dels Enrics que mereixen igualment la visita.

El Pi de les Tres Branques del turó del Malpàs, al Bages, és un digne successor de l’històric Pi de les Tres Branques del pla de Campllong, al Berguedà, simbòlic però ja mort.

[foto Jordi Badia]