Destrosses de la ventada del 24 de gener del 2009

La ventada del dissabte 24 de gener del 2009 a tot Catalunya, també al Bages, va ser realment excepcional per la seva intensitat, per la durada i per l’abast. El vendaval de l’oest durà unes 12 hores. A la majoria d’observatoris de Catalunya, incloent els d’àrees tradicionalment poc ventoses, es van enregistrar ratxes de vent superiors als 100 km/h.
Aquest vent va causar destrosses als boscos, en particular als de la comarca de Bages, que tot i ser molt considerables es queden curtes en comparació amb les sofertes a les comarques veïnes de l’Anoia, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès. Els pins alts són els arbres més perjudicats, sobretot aquells que despuntaven a les carenes, els que havien quedat sols degut a incendis o d’altres pertorbacions anteriors i aquells que sobresortien per damunt de la massa contínua d’alzinar al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La ventada n’ha malmès molts d’ells, ja sigui arrancats de soca o partits pel tronc. El vent també ha tombat alzines de zones rocoses, junt amb el pa de terra on s’ancoraven les arrels. Troncs morts que s’aguantaven dempeus, ara són a terra.

En bona part, les destrosses pel vendaval del 24.01.09 no han estat més greus als boscos del Bages perquè ja havien patit les conseqüències de les ventades anteriors dels dies 14.09.1999 i 17.08.2003 -tot i que cap de les dues no va tenir l’abast d’aquesta del 24.01.2009- i la nevada del gener del 2006.

Les imatges mostren arbres tombats per la ventada del 24.01.2009 al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac; a la 1ª un pi pinyer prop de la carena dels Emprius, a la 2ª pins blancs a La Vall i a la 3ª una alzina centenària a les Roques de la Coca descalçada que amb la caiguda ha arrosegat una colla de grèvols joves.

[fotos Jordi Badia]