El dia 12 d’octubre de 1907, la ciutat de Manresa va patir la riuada més catastròfica de la qual es té notícia en tota la seva història. L’aigua del Cardener va pujar fins a 10 metres per sobre del seu nivell habitual, enduent-se fàbriques, ponts i trens. La intensa pluja causant de les inundacions va caure sobretot a la banda oest de la conca del riu Cardener, des de Manresa fins a la serra de Pinós. La pluja va seguir encara i va provocar noves riuades, la més destacada de les quals va ser la del 22.10.1907, afectant els mateixos llocs. S’estima un període de recurrència de 500 anys per a una riuada d’aquesta magnitud.
La devastació de les ribes s’estengué des de Súria fins a Sant Vicenç de Castellet. A Manresa, l’estació de tren Manresa-Riu de la línia cap a Berga, situada a la riba esquerra del Cardener, i el pont ferroviari que comunicava amb l’estació del Nord, l’actual estació de Renfe situada a la riba dreta, van quedar totalment destrossats, a més de fàbriques tèxtils i tallers molts dels quals ja no van reprendre l’activitat, d’horts que desaparegueren engolits per la fúria de l’aigua, i de murs i talussos.
El rei Alfons XIII, acompanyat del president de govern Antonio Maura, del bisbe Torres i Bages i d’una llarga comitiva d’autoritats i prohoms, va visitar en aquella ocasió Manresa. Els il·lustres visitants foren rebuts per les autoritats locals encapçalades per l’alcalde Pere Armengou.
A la foto 1ª, realitzada poc després de l’aiguat, la marca a la paret de la fàbrica de Les Roques de Sant Pau testimonia el nivell assolit per l’aigua del riu Cardener. Actualment aquesta fàbrica ja no existeix.
Les fotos 2ª i 3ª mostren la posició de sengles plaques commemoratives idèntiques adossades a parets respectivament del Pont Vell i de la capella de Sant Marc, al capdavall de la via de Sant Ignasi prop del Pont Vell, que registren el nivell de l’aigua durant el pic de la riada del 12.10.1907. La capella de Sant Marc està a 75 metres de la vora del Cardener i el nivell que marca la seva placa a 10,6 metres per sobre del nivell del llit del riu.
Cal recordar que l’any 1907 el riu Cardener no estava regulat pels pantans de la Llosa del Cavall i de Sant Ponç a la comarca del Solsonès, com ho està actualment.
[fotos Miquel Casajoana, cedida pel Col·lectiu de Recerca Històrica de Sant Fruitós de Bages (1ª) i Jordi Badia (2ª, 3ª i 4ª)]