Incendi d’Òdena, Castellfollit del Boix, El Bruc i Sant Salvador de Guardiola el 26.07.2015

L’incendi forestal del diumenge 26.07.2015 es va iniciar a can Rossinyol (Òdena, Anoia) i va créixer rapidíssimament empès pel vent sec de ponent dirigint-se a l’est, cap a Maians i can Massana de Montserrat i a la vegada eixamplant-se pel nord vers les valls de Font de Boix i de Julenques en direcció a Sant Salvador de Guardiola i amenaçant la urbanització de Ca l’Esteve. En total ha cremat 1280 Ha. A la data del foc, ha estat l’incendi més extens i perillós a Catalunya de l’estiu eixut i calorós del 2015. La major part de l’àrea ara afectada ho havia estat ja també l’any 1986 per un dels focs al massís de Montserrat.
Recentment en una bona extensió a l’oest de la carretera de can Massana s’havia realitzat una aclarida dels pins blancs nascuts després del foc del 1986. La disminució de la biomassa amb l’aclarida probablement ha contribuït a que el foc es propagués més ràpidament, però també a que es pogués aturar precisament a la carretera de can Massana.

A les imatges 1ª i 2ª, les flames al restaurant Els Cubs (Òdena) i a Maians (Castellfollit del Boix); a les imatges 3ª i 4ª, la columna de fum vista des de Manresa.

[fotos Jordi Mercadal (1ª i 2ª), Montserrat Porta (3ª) i Jordi Badia (4ª)]