El gran pi blanc del bosc del Balcells en perill imminent

La tan anunciada com temuda destrossa del bosc del Balcells (Manresa) ha començat. Les obres per l’enllaç entre el nou tram de la carretera C-37 (d’Igualada o eix diagonal) i la C-25 (eix transversal) ja han escapçat un tros del bosc del Balcells, el que havia estat fins ahir un dels millors reductes de bosc-illa del Pla de Bages.

El gran pi blanc del Balcells queda encara dret, però la tala de tota la resta de pins al seu voltant, la remoguda de terra als seus peus i les cintes que delimiten l’abast de les obres, tot posa la seva vida en perill imminent. Si el gran pi sobrevisqués a les obres -el que sembla ja molt difícil sinó impossible- el seu entorn serien talussos, vials d’asfalt i circulació rodada; res a veure amb el bosc amic. Compareu aquestes imatges del dia 10-07-2010 amb les del dia 25-04-2010, envoltat pels participants d’una sortida col·lectiva al Collbaix, convocats per Meandre, la ICHN-Bages i l’Ajuntament de Manresa.

De ben poc han servit les múltiples declaracions de bones intencions per fer encaixar la nova carretera -que ningú ha demanat i tots pagarem- amb respecte pel bosc.

[fotos Marta Queralt López Salvans]