Icnites o petjades fossilitzades d’un gran mamífer de la família Suidae, probablement del gènere Entelodon (†), un parent dels actuals senglars (Sus scrofa) però molt més gran segons indiquen la mida de les petjades i la distància entre elles, trobades en un estrat de gres continental de color clar de l’Oligocè (≈30 milions d’anys) a la zona est de la serra de Castelltallat, prop del mas La Rabassa, al municipi de Sant Mateu de Bages. S’observen com a mínim 5 petjades, totes elles en forma de peülla en dos dits -una característica de l’ordre artiodàctils- molt separats –com és propi de la família súids.
Per la disposició i orientació, aquestes petjades semblen d’un únic animal que, al passar sobre el fang, va deixar-les-hi gravades. Les petjades s’han preservat al quedar aquesta capa de fang tapada per capes posteriors de sediments i, amb milions d’anys més, consolidat en un gres compacte. Posteriorment l’erosió ha eliminat les capes superiors de roca més tova per mostrar de nou aquestes petjades tan antigues, donant-nos pistes de com era l’ecosistema durant l’Oligocè. L’afició dels porcs a passejar sobre el fang ve de molt i molt lluny!
Les icnites descobertes l’agost del 2016 per Josep Planes Vilà a La Rabassa, més les conegudes de temps enrere de cal Pratbarrina i les de Coaner, confirmen la serra de Castelltallat com una àrea procliu als jaciments d’icnites de mamífers oligocènics.