Pilars coronats o dames coiffées

Els pilars coronats, coneguts internacionalment amb el nom francès de dames coiffées (senyores amb el cap cobert, amb barret) s’originen per l’acció de l’erosió sobre materials geològics poc coherents i molt heteromètrics. L’aigua s’emporta els materials que no queden protegits pels blocs grossos, sota els quals el pilar va creixent a mesura que l’erosió avança. El procés culmina amb la caiguda dels blocs (els “barrets”) a causa del soscavament de la columna.

Els pilars coronats de les fotos es troben als peus del turó del castell de Balsareny, molt a prop de la resclosa de la Séquia de Manresa, i s’han originat a partir de sediments provinents d’esllavissades i caigudes de blocs del vessant (col·luvions).

Els pilars coronats poden ser també d’origen volcànic o morènic. Al Bages n’hi ha d’origen artificial als runams de les mines de potassa. El procés que origina els pilars coronats també es dóna a escala centimètrica, amb pedres petites. A gran escala, aquest procés és el responsable de la formació del relleu tabular, el tipus de relleu que caracteritza una part important del Bages.

[fotos Florenci Vallès]