L’abellera de l’omega (Ophrys dyris [= O.omegaifera]) és una abellera més aviat rara al Bages, encara que pot ser freqüent en alguns indrets concrets. Es reconeix pel seu label de 15 a 20 mm de llargada, de color gris porpra a vermellós, amb tres lòbuls d’aspecte arrodonit i pilosos, amb pèls de puntes blanquinoses, i amb una notable línia blanca central en forma de lletra omega minúscula. La base del label fa un colze més o menys notable i la part superior no presenta cap solc o bé té un solc poc marcat. Floreix des de mitjan març fins a mitjan maig.
Les orquidàcies o orquídies són herbes que es caracteritzen per tenir unes llavors minúscules, les flors amb l’extrem de les estructures femenines soldades amb les masculines i amb un dels tres pètals (el label) generalment molt diferenciat, i també perquè generalment els grans de pol·len es presenten aglomerats en dues masses voluminoses anomenades pol·linis.
Les abelleres són orquídies del gènere Ophrys, que és principalment mediterrani. Es troba des de les Canàries fins al mar Caspi i des del Nord d’Àfrica fins a Escandinàvia. Les abelleres viuen sobretot en indrets assolellats amb sòls calcaris. El Bages destaca per l’abundància d’espècies d’aquest gènere, que és notable pel seu original sistema de pol·linització. Aquest procés el duen a terme, en gairebé totes les espècies d’abellera, petites abelles mascle de diferents espècies que transporten els pol·linis de flor en flor atrets per un reclam de tipus sexual. Aquest reclam és olfactiu i també visual, perquè el gran pètal bellament acolorit anomenat label imita l’olor i el color o la forma de la femella del pol·linitzador específic. Els pol·linis s’adhereixen al cos dels mascles estafats mentre intenten desesperadament copular amb les falses femelles. Així l’insecte podrà després pol·linitzar altres flors en intentar copular amb elles.
[fotos Marta Queralt López (1ª i 2ª) i Pere Moraleja (3ª)]
- Vegeu l’article Abelleres, de Jordi Badia.