Aceria chondrillae (= Eriophyes chondrillae)

Acariformes - Eriophydae

Aceria chondrillae (= Eriophyes chondrillae) és un àcar de la família Eriophydae que causa cecidis, gales o deformacions al lloc que haurien d’ocupar els capítols del màstec o xicoira dolça (Chondrilla juncea), una planta de la família Compostes comuna als secans del Bages. Aquests cecidis són una massa de diversos lòbuls irregulars de color verd o groc que virarà a marró a l’assecar-se, coberts de múltiples fulletes o llengüetes que semblen correspondre a bràctees mal formades del receptacle del capítol absent. En total, el cecidi pot mesurar fins a 3 cm. A l’interior del cecidi viuen centenars d’individus de l’àcar que el causa.

La infecció per Aceria chondrillae altera tant la formació dels capítols que ni es reconeixen en el cecidi. A primera vista, la imatge del màstec afectat sembla més aviat el d’una planta de la família dels joncs, en la qual els cecidis simulen ser-ne les inflorescències.
Evidentment, el màstec afectat per Aceria chondrillae perd la fertilitat. Per això, Aceria chondrillae s’ha pogut utilitzar a vegades per contenir l’expansió indesitjada del màstec als conreus.

[foto Jordi Badia]