Aedia leucomelas

Aedia leucomelas

Aedia leucomelas és una papallona de la família Noctuidae de mida relativament gran, d’una envergadura alar d’uns 38 mm. Amb els seus colors grisos bigarrats passa desapercebuda i sense identificar, fins quan obre les ales anteriors i descobreix el blanc pur a la base i a l’àrea marginal de les ales posteriors al qual fa referència l’adjectiu específic leucomelas.

Aedia leucomelas combina un to gris fosc, quasi negre,  a tot el dors -cap, tòrax i ales anteriors- amb un puntejat irregular clar que converteix a la papallona de nit en quasi invisible, llevat de quan es posa damunt d’una superfície artificial homogènia. La posició en repòs impedeix veure la cara ventral de les ales que repeteixen, tant les anteriors com les posteriors, el patró d’una ampla zona blanca a l’àrea basal i discal contrastada amb el gris fosc de l’àrea postdiscal, observat al dors de les ales posteriors.

Pràcticament no hi ha diferència entre els mascles i les femelles en la forma de les antenes. Els adults volen als mesos d’agost i setembre. Són atrets per la llum.

L’eruga és blava, amb línies longitudinals grogues i un puntejat fi negre. S’alimenta d’herbes de la família convolvulàcies entre les que s’inclou la planta del moniato (Ipomoea batatas), i potser també d’altres herbes.

[fotos Jordi Badia, identificació Jordi Dantart]