Aeshna cyanea

Aeshna cyanea

Aeshna cyanea és, amb els seus 70 mm de longitud i junt amb Anax imperator, la libèl·lula més gran a Catalunya. El seu vol sorollós imposa un cert respecte.

Aeshna cyanea combina els colors verd i negre o marró fosc a taques petites, sense formar l’ampla franja negra longitudinal sobre el dors que moltes altres espècies de libèl·lula tenen. Els mascles afegeixen color blau cel, més o menys estès, substituint al verd com a mínim als costats dels primers segments abdominals i completament als dos darrers, el 9è i el 10è. El tòrax és verd, tant a les femelles com als mascles. Els ulls també són verds, però amb un matís blau més marcat als mascles. L’exemplar de colors verd i negre de les imatges és una femella.

Aeshna cyanea es reprodueix a basses petites de fonts i a abeuradors. La fase de vida larvària dura 3 anys. Els adults s’allunyen molt del punt d’aigua on han crescut. Es veuen a l’estiu i a la tardor, sovint en patis, parcs o boscos sense estanys ni rierols propers, on no s’espera trobar libèl·lules.

Aeshna mixta, present també al Bages, s’assembla força a Aeshna cyanea, però no és tan gran i té una àrea negra més extensa als costats del tòrax.

[fotos Jordi Badia]