Agram d’aigua o serreig d’arròs

Paspalum dilatatum

L’agram d’aigua o serreig d’arròs (Paspalum dilatatum) és una gramínia perenne d’origen neotropical escampada per prats humits pasturats, camps d’arròs o vores d’aigua als territoris càlids de bona part del món, també a les terres mediterrànies incloent la comarca de Bages.
És una herba cespitosa gran que pot superar 1 m d’alçada malgrat que la inflorescència sol quedar pèndula, amb fulles de més d’1 cm d’amplada. La tija culmina en una inflorescència amb 4-6 espigues llargues de fins a 10 cm, espaiades i més aviat pèndules. L’espiga porta les espícules verdes ben ordenades en dos rengles compactes que deixen una franja negra entremig; d’aquesta disposició en resulta un aspecte que pot recordar a una eruga de papallona. Del mateix color negre són les anteres i els estigmes que maduren successivament. La foto 3ª mostra l’espiga en fase masculina amb els estams d’anteres llises sobresortint, mentre que la foto 4ª mostra la fase femenina amb els estigmes plomosos. A l’axil·la entre la tija i l’espiga sol haver-hi pèls llargs; també són piloses les glumes superiors de les espícules, però amb pèls curts.
L’agram d’aigua floreix avançat l’estiu, com a record de l’origen austral.
A la comarca de Bages existeix també Paspalum distichum, igualment neotropical i semblant, però de port menor i amb les espigues dístiques –és a dir disposades per parelles- i de longitud desigual.

[fotos Jordi Badia]