Agram prim

Elymus repens

L’agram prim (Elymus repens, [= Agropyrum repens]) és una herba gramínia perenne que fa estolons dels quals s’enlairen tiges aèries del voltant d’1 metre d’alçada.

L’agram prim té fulles planes de 5-10 mm d’amplada, amb molts nervis paral·lels molt fins entre els quals el central sobresurt una mica més al revers, els marges escabres i l’anvers amb pèls dispersos. La lígula és inapreciable.
L’espiga és única, de fins a 15 cm d’alçada. Les espiguetes, del voltant d’1 cm de longitud i forma romboïdal, es disposen en dos rengles en plans paral·lels, inserides en petits encaixos de l’eix, de manera que els parells de glumes i glumel·les mantenen l’eix de l’espiga com entre parèntesis, sense que els dorsos de les glumes el toquin. A causa de la successió d’encaixos còncaus on s’insereixen les espiguetes, l’eix de l’espiga queda en forma sinusoidal. Les espiguetes tenen 3-5 flors, amb glumes i glumel·les de punta aguda o breument aristades. Les glumel·les agudes o aristades diferencien E.repens d’E.pungens, una espècie propera que al Bages hem trobat en sòls salinitzats.

L’agram prim viu als prats amb bona terra i moderadament humits. És una planta que es troba per tot Europa, llevat de les àrees més seques i caloroses de la península ibèrica.

[fotos Jordi Badia]