Agrella, al·leluia

Oxalis vallicola

Oxalis vallicola és una de les espècies d’herbes del gènere Oxalis, originària d’Amèrica Central i naturalitzada en horts a Catalunya. Les espècies del gènere Oxalis, semblants i totes amb fulles de 3 folíols, es coneixen en català de manera indiscriminada com agrelles.

D’un bulb soterrat neixen fulles amb pecíol relativament curt, sense enlairar-se gaire si es comparen amb d’altres espècies del gènere, amb un limbe format per 3 folíols arrodonits en forma de cor i amb alguns pèls esparsos a la superfície, sobretot al marge. A l’estiu neixen també tiges afil·les que en un punt alt es ramifiquen per forma una pseudo-umbel·la. Les flors destaquen per la bella simetria radiada que li donen els 5 pètals ovats, blancs amb l’ungla verda que acaben per pintar una corona d’aquest color al centre de la flor. El bulb té algunes esquames llargues i fines disposades de baix a dalt com una estacada, sense el rizoma llenyós que tindria O.articulata, una espècie propera.

O.vallicola s’assembla encara més a O.latifolia -tant que alguns autors consideren que són sinònims, però els folíols de la forma típica d’O.latifolia són clarament més amples i triangulars- i a O.debilis. Les 3 espècies constitueixen un cercle de formes on és difícil establir uns límits que, si eren ja poc clars a la terra d’origen, s’han desdibuixat encara més al compartir la distribució als nous territoris on s’han naturalitzat i per la creació i selecció de races per ús en jardineria.

[fotos Montserrat Porta i Jordi Badia]