L’àguila pescadora (Pandion haliaetus) és una àguila de dimensions mitjanes present a tots els continents excepte l’Antàrtida. A l’hivern migra de les regions boreals i temperades per anar a latituds més baixes. Així doncs, a Catalunya la trobarem en migració cap a l’Àfrica subsahariana, pescant en aigües litorals o interiors.
Les seves ales estilitzades que recorden les d’una gavina la diferencien de les dues altres àguiles blanquinoses que podem observar al Bages: l’àguila marcenca (Circaetus gallicus) i l’àguila calçada (Hieraetus pennatus). L’àguila pescadora presenta múltiples adaptacions a la captura de peixos: tars sense plomes, urpes potents, dit extern oposable, espines còrnies als dits per fer que els peixos no rellisquin, narius que es tanquen per impedir que hi entri aigua durant la captura, etc.
Fa el niu dalt els arbres o en roques, prop de grans llacs, rius i costes. Havia niat a Catalunya i actualment ho fa a les Balears.
És una espècie molt singular per ser l’única de la família pandiònids, que és una de les tres famílies de rapinyaires diürns -les altres dues són els accipítrids i els falcònids.
[foto Oriol Oms]