Agulletes de bruixa

Erodium cicutarium

L’agulletes de bruixa (Erodium cicutarium) és una petita herba anual, molt comuna, parenta de les cargoles de roca (E. foetidum ssp.rupestre, E. foetidum ssp.glandulosum). Habitualment surt als erms, les codines i altres llocs amb poca terra.

Les tiges són febles i piloses. Les fulles són compostes pinnades, amb els folíols al seu torn lobulats o dividits segons el mateix model que les fulles. Les flors, com les de totes les geraniàcies, són ben atractives, amb els 5 sèpals mucronats i els seus 5 pètals de color rosa, els dos de dalt lleugerament menors insinuant una tendència a la simetria bilateral. Noteu, a la foto 3ª, la proteràndria, és a dir, la maduració primer de la part masculina -a la foto les dues flors dels extrems amb els 5 estams madurs- i en una etapa següent, quan els estams ja no són funcionals, de la part femenina -a la foto, la flor central amb els seus 5 estigmes completament desenvolupats. La proteràndria impedeix l’autofecundació de les flors.

Si les circumstàncies són favorables, l’agulletes de bruixa pot fer sobtats esclats de població i convertir un erm en una constel·lació de delicades flors rosades. Això passa sovint a les carenes del PN de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.

El nom li ve dels fruits en forma d’agulla, de fins a 7 cm de longitud, molt característics de la família geraniàcies.

[fotos Jordi Badia]