Alga roja unicel·lular

Chroothece sp.

Chroothece sp. és una alga unicel·lular eucariòtica de la divisió rodòfits, una alga vermella de la classe Stylonematoceae que forma tapissos mucilaginosos de color ambre lluent sobre roques verticals i il·luminades per on regalimi aigua dolça que contingui sulfats i carbonats, en un ambient on més aviat s’esperaria trobar cianofícies amb les quals Chroothece sp. a vegades competeix. El color ambre del tapís, entre taronja i marró, no prové del mucílag que manté unides les cèl·lules, sinó del gran cloroplast amb pirenoides plens de substàncies de reserva acolorides de taronja a l’interior de les pròpies cèl·lules.

A les imatges 1ª, 2ª i 3ª, el tapís de Chroothece sp. en un degotall en lutites continentals de la formació geològica Artés, localitzat a can Cavaller -Callús-. A més del tapís de color ambre, s’aprecien eflorescències blanques de sulfats dipositats per l’aigua. La longitud de les marques de referència és 10 cm.

Les imatges 4ª, 5ª i 6ª corresponen a observacions al microscopi. Les cèl·lules són el·líptiques, d’aproximadament 10×15 micres. Destaca molt clarament el cloroplast central amb pirenoides refringents que donen el color taronja. Aquestes cèl·lules es reprodueixen per bipartició, sense que es conegui la reproducció sexual. En determinades circumstàncies metabòliques, part de les cèl·lules s’agreguen en colònies lobulars d’uns 3-4 cm de diàmetre enlairades del tapís mitjançant un peduncle.

Probablement l’espècie il·lustrada sigui Chroothece richteriana, l’espècie tipus del gènere, la més coneguda i identificada en un ambient semblant de degotall guixenc a Río Chícamo (Múrcia).

Les imatges 7ª i 8ª, a la galeria inferior, són obtingudes en un degotall al balç Caner (Navarcles), l’obaga del riu Llobregat enfront de Sant Benet de Bages. El tapís mostra major consistència perquè està en part glaçat. Aparentment, i a falta d’una bona observació al microscopi, es tracta de la mateixa alga roja Chroothece sp.

[fotos Josep Biosca (1ª, 2ª i 3ª), César Pedrocchi (4ª, 5ª i 6ª) i Jordi Badia (7ª i 8ª)]