All colombí

Allium senescens ssp.montanum

L’all colombí (Allium senescens ssp. montanum) és un all petitet, de només un pam d’alçada, que viu a les codines, als pedregars i a les carenes de la meitat oriental del massís de Montserrat, on és molt freqüent. En canvi no se’l troba a les Agulles, a l’extrem occidental de Montserrat, ni a d’altres llocs de la comarca de Bages.
Les seves fulles són totes basals, d’un verd lluent, llargues i estretes, d’uns 4 mm d’amplada i suculentes amb secció lleugerament semicircular. Si l’excavem trobarem diversos bulbs, els alls, afilerats en un rizoma. Es tracta doncs d’un dels típics geòfits -una herba amb bulb o rizoma subterrani- dels prats secs que creixen damunt de sòl molt prim.

A diferència però de la majoria de geòfits de les codines, com els narcisos (Narcissus sp.) o la tulipa silvestre (Tulipa sylvestris ssp. australis), que floreixen a començament de primavera, l’all colombí floreix a finals d’estiu o a l’inici de tardor. Durant aquest període, el lila de les inflorescències hemisfèriques de l’all colombí és la nota de color més destacada als replans de roca i a les carenes de Montserrat.

Tota la planta fa la inconfusible olor d’all.

[fotos Jordi Badia]