Allop

Senecio doria

L’allop (Senecio doria) és una herba robusta i perenne de la família compostes que creix per sobre del metre d’alçada als terrenys humits prop de cursos d’aigua o de basses.
Té fulles sèssils o decurrents, les basals molt grans però de mida decreixent de baix a dalt, glabres, de limbe lanceolat amb el marge dentat i el nervi medial blanc, ample i molt visible.
Floreix als mesos de juny i juliol. Al capdamunt de les tiges, poc ramificades, es forma un corimbe de nombrosos capítols cilíndrics de flors grogues. L’involucre està constituït per bràctees idèntiques, llargues i estretes que quan el capítol roman encara tancat convergeixen en un punt central a dalt, com un piu de boina, més algunes bràctees suplementàries curtes a la base. Com és habitual al gènere Senecio, les bràctees solen tenir una taca negra a la punta. El capítol té 5, a vegades 8, flors ligulades al volt i flors tubuloses grosses al centre. Els fruits són aquenis estrets d’uns 2 mm de longitud, estriats i amb una corona al capdamunt.

L’allop no és un planta gaire freqüent a la comarca de Bages on, als mateixos ambients, és més fàcil trobar Senecio erucifolius, menor, de fulles lobulades i floració més tardana.

[fotos Efrem Batriu]