Amanita vittadinii

Amanita vittadinii

Amanita vittadinii (= Suproamanita vittadinii) és un bolet del grup de les farineres -el gènere Amanita-, gran i espectacular tant pel seu color blanc nivi com per la seva morfologia.

Amanita vittadinii té un barret de 10-15 cm de diàmetre, inicialment convex i aviat pla, que porta al damunt esquames en forma de berrugues còniques, erectes, nombroses i denses a la part central i que gradualment disminueixen de mida, de consistència i de nombre transformant-se en flòculs flàccids prop del marge. Amb el temps, la punta d’aquestes berrugues còniques pren color negrós. Del marge del barret, sobretot al dels exemplars joves, pengen flòculs. Per sota el barret porta làmines fines i denses, igualment blanques, que s’esgrogueeixen als exemplars vells o malmesos. El peu pot arribar als 15 cm d’alçada, tant com el diàmetre del barret, per uns 2 cm de diàmetre. Aquest peu té un anell persistent en forma de vel o cortina, al marge del qual pengen alguns flòculs blancs més. El peu és bulbós a la base, però sense volva. De l’anell cap avall, el peu porta cercles de flòculs disposats a intervals regulars, més patents com més avall del peu.

Amanita vittadinii surt a la tardor després d’episodis de pluja als llistonars d’indrets calurosos.

Existeixen d’altres espècies de bolets del mateix gènere Amanita també grans i blancs, similars a A.vittadinii. La cogomassa o farinera (A.ovoidea) té la superfície del barret llisa, sense berrugues ni esquames. A.echinocephala té berrugues piramidals al barret i a la base del peu, no tan denses i que es mantenen sense transformar-se en flòculs; a més, el color de la seva cutícula és un blanc grisenc.

[fotos Jordi Badia]