Anthaxia cf. spinolae

Anthaxia spinolae

Anthaxia cf. spinolae és un escarabat de la família buprèstids, un més de l’extens gènere Anthaxia del qual s’estima que viuen a la península ibèrica unes 50 espècies, motiu pel qual cal prendre amb precaució les identificacions a nivell específic.

Anthaxia cf. spinolae té un cos allargat i compacte, d’uns 4-6 mm de longitud, del qual sobresurten només els ulls grossos, i les antenes i les potes relativament curtes. Té color negre amb reflexos de purpurina de tons daurat, verd i coure que resulten de les petites cel·les que recobreixen la seva superfície. Tot el cos mostra aquests reflexos, llevat dels ulls ben negres. El pronot és ample i pla, característic del gènere Anthaxia, eixamplat als laterals per integrar-se a l’amplada del cap i els èlitres. Els èlitres dibuixen una línia lleugerament sinuosa pels costats i acaben en punta arrodonida. La imatge mostra un exemplar sol i una parella en còpula; noteu el penis del mascle, enfilat damunt de la femella.

Els adults de Anthaxia cf. spinolae es troben a la primavera a les flors de les papilionàcies i als capítols de les compostes, amb preferència per aquells de color groc, alimentant-se de pol·len, nèctar o de les peces florals directament.  Les larves viuen dins de troncs d’arbustos genistoides de la família papilionàcies com la mateixa ginesta o l’argelaga.

[foto Jordi Badia]