Anthaxia millefolii

Anthaxia millefolii

Anthaxia millefolii és un escarabat de la família Buprestidae, com s’evidencia per la seva característica forma llarga i compacta, limitada pel cap pla i l’extrem abdominal afuat. Medeix només 5-6 mm de longitud, és més petit doncs que l’espècie més coneguda Anthaxia hungarica.

Anthaxia millefolii és una joia de reflexos metal·litzats elegants que comencen verds al cap i insensiblement passen a bronze al final dels èlitres. L’extensió relativa de reflexos verds i bronze varia entre exemplars, tot i que gairebé sempre domina el bronze. En una població determinada, les femelles són més bronzejades i els mascles més verds. L’abdomen i les potes tenen també aquests mateixos reflexos verd-bronze; en canvi els ulls són marró fosc, i l’escudet i les antenes negres. Els èlitres cobreixen poc els costats de l’abdomen que sobresurten fàcilment. El pronot i sobretot els èlitres tenen puntets gravats.

Els adults d’Anthaxia millefolii es troben sobre les flors, majoritàriament a finals de primavera i durant l’estiu. Les larves viuen dins de tiges d’arbres i arbustos planifolis. La vida larvària dura un any.

[foto Jordi Badia]