Antil·lis de muntanya

Anthyllis montana

L’antil·lis de muntanya (Anthyllis montana) és una mata petita de la família papilionàcies, característica de les carenes de roca calcària. Es distribueix al Pirineu i al Prepirineu, als Ports de Tortosa-Beseit i Morella i a altres muntanyes italianes i balcàniques. Al Bages manté una única localitat coneguda, Montserrat, on l’hem trobat als cims de Sant Jeroni i del Montgròs.

L’antil·lis de muntanya es reconeix per les fulles imparipinnades, compostes de molts folíols el·líptics petits, tots de la mateixa mida. Les flors s’agrupen en un glomèrul portat per un peduncle alt que sobresurt de la mata de port reptant. Aquestes flors tenen el calze molt pilós i els pètals de tons vermellosos i rosats. El llegum és petit, amb només una llavor.

La presència de l’antil·lis de muntanya a uns pocs cims de Montserrat, aïllada de la resta de població, és sens dubte una singularitat biogeogràfica del massís de Montserrat. En canvi, la vulnerària (Anthyllis vulneraria ssp. font-queri), una espècie del mateix gènere que es diferencia pel folíol terminal més gros i per no tenir la vocació muntanyenca tan marcada, està molt més ben distribuïda i manté una població gran al Bages.

[foto Jordi Badia]