Aranya

Hogna radiata (= Lycosa radiata)

Hogna radiata (= Lycosa radiata) és una aranya semblant a la taràntula (Lycosa tarentula), igualment robusta, peluda i d’aspecte amenaçador per la majoria dels humans, però una mica més petita, de com a màxim 25 mm les femelles i 18 mm els mascles.

Combina els tons discrets gris, marró i negre. El negre és als ulls, a la cara ventral de l’opistosoma o abdomen i en dues franges longitudinals a la cara dorsal del prosoma o tòrax que continuen en part per l’opistosoma. Aquestes franges estan creuades per radis fins de to clar, d’on prové l’adjectiu específic radiata. Les potes són especialment robustes i afegeixen alguns pèls eriçats més llargs. Pot moure’s molt de pressa. La disposició dels ulls a la cara -que tan bé mostra la imatge 1ª- és característica de les aranyes de la família licòsids: a dalt 4 ulls grans situats als vèrtexs d’un trapezi i més avall 4 ulls menors ben junts en fila horitzontal, en total 8 ulls simples, tants com potes. Per sota de la fila d’ulls hi ha un parell de quelícers imponents que fan témer per la mossegada.

La femella guarda la posta en un capoll que manté subjectat darrera del cos a les fileres, les glàndules de secreció de la teranyina. Al néixer, les cries s’enfilen a l’opistosoma de la mare que les transporta i en té cura.

Hogna radiata no excava caus, s’amaga sota les pedres dels ambients secs on viu. Hogna radiata és una espècie d’aranya freqüent en general a tota la península ibèrica.

[fotos Pere Moraleja (1ª) i Jordi Badia (2ª)]