Aranya

Neoscona byzanthina

Neoscona byzanthina és una aranya de la família aranèids, de les que teixeixen les clàssiques teranyines en espiral, disposades en vertical a mitja alçada entre les herbes altes o els arbustos i que als matins freds es lleven plenes de gotetes d’aigua de rosada.

Neoscona byzanthina és una espècie molt propera a Neoscona adianta; la discriminació entre les dues és poc clara i de ben segur que sovint s’han confós. N.byzanthina està molt citada a França, en canvi no n’hem trobat cap citació prèvia a la península ibèrica on N.adianta sí que està àmpliament citada. Tanmateix el patró de colors al dors de l’opistosoma i la nitidesa de les franges a les potes ens inclinen a pensar que les aranyes de les imatges, obtingudes al Bages, corresponen a N.byzanthina, si és que realment s’han de considerar espècies separades. Algú s’haurà d’entretenir a investigar la qüestió.

En qualsevol cas, N.byzanthina (N.adianta?) és una aranya que a la meitat nord de la comarca de Bages pot ser abundosa als prats humits amb herba alta de les valls. Les femelles –a les imatges- tenen un cos d’uns 12 mm, mentre que els mascles es queden a la meitat. Combina dos tons de marró i blanc en una pintura bigarrada, simètrica longitudinalment a l’opistosoma on simula una mena de columna vertebral. Les potes són de color marró clar interromput per franges fosques estretes i ben delimitades i vénen equipades d’espines eriçades de color marró fosc.

[fotos Pere Moraleja (1ª) i Jordi Badia (2ª, 3ª i 4ª)]