Aranya

Pholcus phalangioides

Pholcus phalangioides és una aranya domèstica que destaca per les seves potes extremadament llargues i fines. El cos és petit, de forma cilíndrica de 8-10 mm de longitud i color marró clar general amb possibles àrees més pigmentades de disseny poc constant al dors de l’opistosoma. Les potes finíssimes multipliquen per 6 la longitud del cos. Aquestes potes tenen el mateix color marró del cos exceptuant un curt tram clar al final de cada artell que contrasta amb un tram fosc al començament de l’artell següent. Les potes tenen una pilositat molt tènue i uniforme de pèls o quetes espaiats a distància regular i dirigits endavant en angle de 45º que deuen dotar a l’aranya d’un tacte molt precís.

Després de la posta, la femella transporta els ous agrupats en una massa esfèrica, sense embolicar-los en cap capoll de teranyina, subjectada dels quelícers de la boca fins que dels ous neixen les minúscules aranyetes.

Pholcus phalangioides viu dins de les cases. Fa teranyines als racons enlairats. Es pot observar durant tot l’any, ja que dins de les cases modernes no hi ha un hivern rigorós.

Una espècie similar és Pholcus opilionoides, de mida menor.

[foto Jordi Badia]