Aranya saltadora

Evarcha jucunda

Evarcha jucunda és una aranya petitona de la família Salticidae, la de les aranyes saltadores. El seu cos mesura uns 5-6 mm de longitud i les potes són curtes i robustes, especialment els dos primers parells. El prosoma és negre i l’opistosoma marró, ambdós amb sengles marques blanques falciformes que abasten l’amplada del cos, al centre del prosoma amb les puntes mirant endavant i a la base de l’opistosoma mirant endarrere. Els dos ulls centrals són tan grans que ocupen tot el front, amb el resultat que la resta d’ulls queden arrenglerats als costats. Les potes són negres com el prosoma d’on surten, exceptuant el marró com l’opistosoma de la meitat cap a l’extrem del 3er i el 4rt parell i traces de pèls blancs que segueixen les dues marques del cos. Les femelles tenen l’opistosoma més ample que els mascles. La imatge mostra un exemplar mascle.

Evarcha jucunda és capaç de fer salts portentosos per fugir si se sent amenaçada. No fabrica teranyines, sinó que persegueix activament les seves preses, insectes de tota mena.

Evarcha jucunda es troba als jardins i no és estrany que entri a les cases. La seva distribució és originalment mediterrània, però està en expansió a l’anar lligada a l’ocupació humana.

[foto Jordi Badia]