Aranya saltadora

Menemerus semilimbatus

Menemerus semilimbatus és una aranyeta saltadora d’uns 4 mm els mascles (fotos 1ª, 2ª i 3ª) i 6 mm les femelles (fotos 4ª, 5ª i 6ª), típica representant de la família Salticidae. El cos està pigallat de tons grisos i beix clar, excepte a les potes on aquests tons s’alternen en franges curtes. Al front té 2 grans ulls centrals com els fars d’un cotxe, 2 laterals i encara 4 ulls menors més en posició més endarrerida; així s’entén que pugui veure en totes direccions a la vegada. Els pedipalps grans i coberts d’una pilositat blanca al primer tram i negra a l’extrem i el triangle clar al prosoma l’identifiquen en front d’espècies semblants.
Com la resta de Salticidae, Menemerus semilimbatus no construeix teles de captura, teixeix únicament un petit habitacle al forat d’una paret.

Menemerus semilimbatus sovinteja a les parets exteriors dels edificis. Quan l’aranyeta detecta un insecte a la seva paret, normalment un dípter, es mou rapidíssima, li salta a sobre, el captura i el mata injectant-li verí a través de la mossegada amb els quelícers. A la imatge 1ª, Menemerus semilimbatus ha capturat un insecte més gros que no pas ella.

[fotos Jordi Badia, identificació José M. Lebrón]