Arcyria denudata

Arcyria denudata

Arcyria denudata és una espècie de mixomicet o fong ameboide que es troba damunt de troncs caiguts en racons frescos i humits. És freqüent i acolorit, però la seva mida petita fa passar-lo sovint desapercebut.

El gènere Arcyria dona nom a la família Arcyriaceae, de l’ordre Trichials.

Arcyria denudata forma grups densos d’esporocarps o esporangis, cadascun d’ells constituït per un peduncle adherit al substrat, fi però fistulós, fet per un cordó de capil·licis que, a aproximadament 1 mm d’alçada, s’obre en un peridi globós que ben aviat es trenca per permetre l’expansió de l’anomenada ploma. Les restes de la membrana del peridi queden a la base de la ploma. La ploma és l’estructura que queda a sobre en forma de bastó o de botifarra d’1 mm de diàmetre per 2-5 mm d’alçada, formada per capil·licis entortolligats d’aspecte esponjós o de cabellera esbullada. A l’interior de la ploma es formen les espores. Arcyria denudata té color íntegrament vermell ataronjat, de totxo.

Malgrat que mixomicets com Arcyria denudata es veuen a la fusta humida en descomposició, no degraden la fusta sinó que s’alimenten dels fongs i microorganismes que hi troben a la superfície.

[foto Montserrat Porta i Jordi Badia]