Arna del ginebre

Eupithecia pusillata

Eupithecia pusillata és una arna de la família Geometridae, petita, de 17-18 mm d’envergadura alar, els adults de la quals poden trobar-se les nits d’estiu atretes per la llum i que podríem denominar arna del ginebre.

L’adult és una papallona pilosa amb una sèrie de bandes estretes bigarrades de diversos tons marró i gris més o menys intensos que travessen les ales i el cos. Són més distintives dues línies paral·leles a tocar del marge d’ambdós parells d’ales de color marró fosc, més estreta i intensa la situada més a l’interior, discontínues, interrompudes a intervals regulars per trams estrets clars. Les antenes i les potes comparteixen els mateixos tons.

Les erugues d’Eupithecia pusillata s’alimenten de flors i gàlbuls d’arbrissons del gènere Juniperus (ginebres, càdecs i savines). Tenen color vermellós clar amb franges dorsals de forma de V de color marró fosc. Mesuren uns 15 mm de longitud. Existeixen altres espècies de geomètrids que s’alimenten de Juniperus; cal anar amb compte a l’adjudicar el nom d’espècie a una eruga trobada damunt d’aquests arbrissons.

[foto Jordi Badia]